Kézhez szoktatás

AZ AFRIKAI FEHÉRHASÚ TÖRPESÜN KÉZHEZ SZOKTATÁSA

Egy fiatal állatnál nem szokott problémát okozni, kevesebb időt is vesz igénybe megbarátkozni vele, de ha nem vagyunk olyan szerencsések, akkor ebben az írásban reméljük, hogy hasznos információkkal tudunk szolgálni.

Hogyan fogjam meg a sünit?

Úgy érdemes az állatot megközelíteni, hogy nem kapkodunk, finom mozdulatokat teszünk, nehogy megijedjen tőlünk. Ne hátulról, vagy felülről nyúljunk hozzá, hanem mindkét oldalról csúsztassuk be alá az ujjainkat és óvatosan tegyük a sünit a tenyerünkre, ölünkbe (nem a hátára fektetve, hanem arccal lefelé).

Kerüljük az éles hangokat, hangos beszédet közben, ugyanis érzékeny a zajokra, és ennek hatására nehezebben tudjuk rávenni, hogy kigömbölyödjön és ellazuljon. Mindig mossunk kezet azelőtt, hogy a sünihez hozzáérünk (és természetesen utána is), mert a szagokra szintén nagyon ki van élezve és ez alapján fog minket beazonosítani, megismerni.

Ha puszta kézzel nem megy eleinte az érintkezés, mert az állat kidülleszti a tüskéit és puffog, akkor esetleg rongy, törölköző segítségével is felemelhetjük. Ha nem barátságos a süni, akkor se adjuk fel a harcot, ha türelmesen állunk hozzá, akkor egyszercsak ő is megtanulja, hogy nem akarjuk bántani, és nyugodtan elengedheti magát a közelünkben

Ha sikeres volt a folyamat és elkezd érdeklődni, szaglászni és esetleg simogatást is engedélyez, akkor kínáljuk meg jutalomfalattal (valamilyen fincsi rovar megteszi), hogy az ő agyában is berögzüljön, hogy most ő jól csinált valamit. J Meglátjuk, hogy hamarosan ő maga fog odajönni hozzánk, hogy vegyük ki a ketrecből egy kis babusgatásra.

A süni és más állatok

A süni nem kifejezetten van oda a macskákért, kutyákért, ezért ne nagyon barátkoztassuk őket, ha nem muszáj, de persze ha megbízunk eléggé az állatainkban, akkor tehetünk próbát a dologgal. Miénk a felelősség, ha történik valami a sünivel, ezért fokozottan ügyeljünk a találkozáskor a biztonságra, legyenek felügyelet alatt.

Valószínűleg a süninek nem fog tetszeni a másik állat és összegömbölyödve puffogni kezd, hogy megszúrja az érdeklődő kutyát/cicát. Kisebb rágcsálókkal viszont egyáltalán ne akarjuk őt összebarátkoztatni, ugyanis a süni nagyon hamar végezhet a kisállattal, prédának nézheti, ezt a kockázatot inkább ne vállaljuk.

A süni és a kisgyerekek

Alapvetően ha a süni jól nevelt, akkor nem okozhat neki problémát, hogy gyerekek közelében van. A kisebb gyerekek sok esetben hajlamosak kapkodni, hangoskodni, ezért mindenképpen meg kell velük értetni, hogy hogyan kell bánni a sünivel.

Ha egy süni nem barátságos annyira, akkor ne engedjük kicsik közelébe, ugyanis egy kis szúrás vagy harapás nagyon megijesztheti a gyerekeket, akik akár le is ejthetik az állatot, véletlenül kárt tehetnek benne, amit a süni egy életre megjegyez és nagyon nehéz lesz utána megbékíteni, neadjisten’ komolyabb sérülést is szenvedhet.

A süni harapása

Nem gyakori, de előfordul, hogy a süni védekezésképpen megharap, vagy csak egyszerűen valamilyen finom illatot, ismeretlent érez a kezünkön és meg akarja kóstolni. Ilyenkor ne ijedjünk meg, habár kellemetlen és kicsit fáj, de gyorsan el fogja engedni a kezünket, amint rájön, hogy az neki nem étel.

Ha megtörtént a baj, akkor jelezzük felé, hogy most nagyon rosszat csinált és finoman pöccintsünk az orrára. A seb általában nagyon minimális, ritkán okoz vérzést, a biztonság kedvéért kezeljük le a felületet betadinnal. A dolog tanulsága az, hogy szépen mossunk mindig kezet a sünivel való érintkezés előtt, lehetőleg mindig ugyanazzal a szappannal, hogy annak a szagát szokja meg.

A gazdi

Ritkán vannak olyan sünik, amelyek elfogadnak egyetlen egy gazdit, akihez nagyon ragaszkodók lesznek és kedvesek. Ez nem azt jelenti, hogy más emberekkel innentől kezdve ők undokok, hanem hogy másokat esetleg részesítenek egy-egy harapásban, szúrásban, amikor megunták a kézbevételt, viszont a gazdit soha nem bántja, elismeri „falkavezérként”.

Egyéb tanácsok

  • Egy vemhes sünit ne zavarjunk meg, ne vegyük kézbe, legalább addig, amíg a kicsinyeit szoptatja. Ha a szoptatási időszaknak vége, akkor lehet újra barátkozni vele.
  • Legyünk nagyon-nagyon türelmesek, ne várjunk egyik napról a másikra csodát.
  • Ne szorítsuk meg erősen az állatot, mert azt hiheti, hogy bántani akarjuk
  • Ne emeljük fel hirtelen.
  • A kezünkből, ölünkből nagyon könnyen és gyorsan kiugorhat, ezért ne tartsuk magasra, nehogy szegény megsérüljön egy esetleges zuhanás következtében.
  • Még egyszer ki szeretnénk hangsúlyozni, hogy fokozottan ügyeljünk arra, hogy ne zavarják meg az állatot kellemetlen zajok, furcsa szagok, amik összezavarhatják, megijeszthetik.