Táplálkozása

AZ AFRIKAI FEHÉRHASÚ TÖRPESÜN TÁPLÁLKOZÁSA

Először is fontos eloszlatnunk azt a hatalmas tévhitet, miszerint a sündisznó gyümölcsevő állat – ugyanis ez a kedves kis lény igazából ragadozó, nagy részben állati eredetű táplálékot vesz magához, a növényi étel pedig csak kis részét teszi ki az étkezéseinek. Éjszakai állat lévén főleg napnyugta után indul vadászni és eleséget gyűjteni, így fogságban is inkább délutáni, későbbi órákban kell etetni.

Macskatápok

Elsődleges táplálékként száraz prémium macskatápot szokás adni neki. A jó minőség elengedhetetlen feltétel, a táp nem tartalmazhat gabonákat, kukoricát, burgonyát, laktózt és sertéshúst – inkább a csirkés, pulykás, kacsás, halas, esetleg nyulas eledelt szerezzük be számára. A fiatal állatoknak adhatunk kölyökmacska tápot, a felnőtteknek pedig értelemszerűen az adult tápokat adjuk.

Ezt ki lehet egészíteni lágy, nedves tápokkal, de ezekből is csak a nagyon magas minőségű termékeket használjuk – ma már kifejezetten süniknek készült konzervek is kaphatók az állatkereskedésekben, valamint egyes görénytápok is megfelelőek számára (a nedves tápot viszont ha nem eszi meg az állatkánk 24 óra alatt, akkor vegyük ki tőle a tápot és frisset adjunk neki mindenképpen). 

Mivel a szabadban is fehérjedús étrendet tud magáénak, fogságban is törekedni kell arra, hogy a süni elé rakott táp alacsony zsírtartalommal (maximum 15 %) és magas vitamin- és fehérjetartalommal rendelkezzen, különben a süni elhízhat, és ez további egészségügyi problémát eredményezhet nála (kölyök süniknek és szoptató mamasüniknek viszont kifejezetten szüksége van a magas fehérje- ÉS zsírtartalomra, így náluk ez nem érvényes, nekik nyugodtan variálhatunk a szokásos étrenden). Kutyaeledel nem ajánlott, de egyes kifejezetten kistestű kutyáknak készült termék megfelelő lehet – a lényeg, hogy mindenképpen ellenőrizzük a táp összetételét a csomagoláson, mielőtt a süni elé raknánk.

Élő eleség

A szokásos tápok mellett érdemes a sünit élő eleséggel is kínálni, mint lisztkukac, gyászbogár lárva, viaszmoly lárva, rózsabogár lárva, afrikai vándorsáska, barna tücsök, erdei csótány, argentin csótány, katonalégy lárva, stb…  (A csonti tilos!) A természetben is gyakran elfogyaszt rovarokat, és örömmel veszi, ha a ketrecében is lehetősége adódhat arra, hogy vadászösztöneit élesítse.

A szabadon fogott rovarokkal egyáltalán nem érdemes kísérletezni az esetleges fertőzésveszély miatt, ezért csak sterill, tenyészett eleséget vegyünk. Ezek megrendelhetőek országos kiszállítással is ITT!

Főtt ételek

Ha otthon sokat főzünk, és szívesen készítenénk házi vacsorát a süninek, akkor természetesen megtehetjük ezt friss húsokkal és tojással. Az a legjobb, ha csak szárnyasokat főzünk neki, só- és fűszermentesen.

A belsőségeket, sertést, marhát, vadakat nem javasoljuk. Nagyon értékelni fogja a gesztust, főleg, ha csontoktól mentesen rakjuk elé az ételt. Lehet még adni neki főtt tojást, szálkamentes halat is, melyek nagy mennyiségben tartalmaznak természetes fehérjét, zsírsavakat és vitaminokat.

Zöldségek és gyümölcsök

Kiegészítésként nagyon ritkán és kis mennyiségben adhatunk neki növényi ételt is, tehát különféle zöldeket, zöldségeket, gyümölcsöket. Mivel általában nem szokta őket érdekelni a nem állati eredetű étel, érdemes nála kísérletezni különféle variációkkal.

Főleg a magasabb cukortartalmú dolgok keltik fel az érdeklődésüket, mint az apróra reszelt sütőtök, szilva, cseresznye, barack, dinnye, banán, vagy esetleg az uborka, répa. Kerüljük a hüvelyeseket, kukoricát, burgonyát, retket, körtét, karalábét, citrusokat, ananászt, hagymaféléket, magvakat (!).

Tiltólista

Veszélyes ételnek számítanak továbbá a felvágottak (!), fűszeres és sózott ételek, nyers húsok és tojások, és MINDEN tejtermék és, ugyanis az afrikai fehérhasú törpesün laktózérzékeny, nagyon komoly problémákat okozhat nála minden, ami tartalmaz tejet. Ügyeljünk erre a táp vásárlásakor/készítésekor.

Mire figyeljünk még?

Természetesen az afrikai fehérhasú törpesün etetésénél figyelni kell a változatosságra, ezért ne féljünk új dolgokkal kísérletezni nála. Ha normál testméretű a süni és van tere elég mozgáshoz is, akkor bátran telerakhatjuk a tálját, de ha a süni el van hízva, akkor fogjuk diétára.

Kaphatók diétás macskatápok, melyek a süni számára is remekül megfelelnek erre a célra, ebből nagyjából napi 1 marék elég neki, amíg nem látunk változást (természetesen ez a mennyiség függ az állat életkorától és méretétől is).

Itatás

A táplálkozás mellett illik szót ejtenünk az állat itatásáról is, ugyanis nem elhanyagolható kérdés a folyadékbevitel. Mi azt tanácsoljuk, hogy két módszert is alkalmazzunk egyszerre: legyen a ketrecre/terráriumra szerelve egy önitató is, és legyen a földön egy itatótálka is.

Ez azért szükséges, mert előfordul, hogy az itatótálkába belehordja az aljzatot, összekoszolódik, felborul, ezekre az esetekre pedig jó, ha van egy „B-terv” – tehát az önitató. Mindig friss legyen a víz, és az az optimális, ha szénsavmentes ásványvízzel töltjük fel a tálkáját/itatóját.