Egészégről-betegségről

AZ AFRIKAI FEHÉRHASÚ TÖRPESÜN EGÉSZSÉGE ÉS BETEGSÉGEI

Ha odafigyelünk a jó higiéniára és hőmérsékletre, helyes táplálkozásra és a mozgásigény kielégítésére, akkor a sünink nagy valószínűséggel nem lesz beteg, mivel elég szívós kis állatkák. Természetesen ha valamilyen szokatlan dolgot tapasztalunk a süni viselkedésével, étvágyával, egészségével kapcsolatban, akkor érdemes azonnal állatorvoshoz fordulni, de a biztonság kedvéért összeszedtük a sünik leggyakoribb betegségeit, hogy tisztában legyünk velük.

Elhízás

Ugye mondanunk sem kell, hogy ahogyan az ember, úgy a legtöbb állatfaj is hajlamos arra, hogy elhízzon, ha nem megfelelő módon táplálkozik és keveset mozog. Ez a süninél is rengeteg egészségügyi problémához vezethet hosszútávon, és lényegesen lerövidítheti az életét. Hatással van a gerincére, a gyomrára, a kedvére. Igen feltűnő tud lenni egy elhízott süni (és nem, itt nem az a lényeg, hogy mekkora is a süni, hanem hogy milyen az alakja).

Hatalmas, kerek alakja lesz a megszokott ovális alak helyett, és nehezebb számára a járás, összegömbölyödés. A legjobb megelőzni a bajt, de akkor sem kell pánikolni, ha már kikerekedett a süni. Vegyünk egy asztali mérleget, amin folyamatosan nyomon követhetjük az állatka súlyát, rakjunk be neki futókereket/tárcsát, és napi 2 kanál csökkentett zsírtartalmú száraztápnál (a kisállat kereskedésekben kapható kifejezetten adult cicáknak való diétás/light száraztáp) ne kapjon többet. Emellett mindig legyen neki friss vize a tálban, hogy az anyagcseréje megfelelően tudjon dolgozni. Élő eleséget egy ideig ne kapjon.

Étvágytalanság

Ha a süni nem eszik, vagy hirtelen kevesebbet eszik a megszokottnál, annak számos oka lehet. Az is lehet, hogy hideg van neki és lelassult az anyagcseréje, parazitája van, vagy esetleg fogproblémái vannak. Hosszú távon nagyon komoly problémákat okozhat, ha a süni nem eszik, ezért gyanú esetén ne habozzunk felkeresni egy hozzáértő állatorvost, aki alaposan meg tudja vizsgálni az állatot.

Hányás, hasmenés

Attól is visszahányhat ételt a süni, ha hirtelen új tápot kezdünk el adni neki, vagy esetleg rossz minőségűt, épp ezért mindig ellenőrizzük a csomagoláson az összetevőket. Hasmenést okozhat valamilyen idegen tárgy, parazita is, ezért ha 1-2 napon belül nem múlik el a dolog, akkor haladéktalanul vigyük el állatorvoshoz, addig is bőségesen igyon!

A hányást ne keverjük össze azzal, amikor a süni új dolgok ismerkedése gyanánt a szájába veszi az adott ételt, amit aztán összehabosít, és a tüskéire ken. Hasmenés kísérőjelensége szokott néhány esetben lenni a szem és a fül váladékozása.

Fogsort érintő problémák

A sünök gyakran szenvednek sajnos fogászati problémáktól, mint a fogkő, fogínygyulladás, fogazat lazulása, stb… Ezek ahhoz is vezethetnek, hogy az állat elveszti étvágyát, vagy az esetleges gyulladás továbbterjed, éppen ezért ajánljuk a gyakori látogatást az állatorvosnál,

aki le tudja ellenőrizni neki rendszeresen a fogsorát, esetleg kezelést is elő tud írni. Mi magunk is olykor-olykor megpróbálhatunk betekinteni a szájába, ha szerencsénk van, akkor hagyja is a süni.

Vakarózás, tüskehullatás

Általában nem jelez komoly gondot, ugyanis a sünök gyakran szokták így megtisztítani tüskéiket a portól, forgácstól, viszont ha feltűnő gyakorisággal végzi ezt, akkor allergia, vagy akár valamilyen élősködő is lehet a háttérben.

A tüskék hullása esetén szintén nem kell rögtön frászt kapni, hiszen ez természetes folyamat, hogy cserélődnek a tüskék, főleg akkor, amikor a kölyök süni felcseperedik. Szokatlan mennyiségű tüskehullás, kopasz foltok (a homlokánál lévő elválasztót leszámítva) esetén forduljunk állatorvoshoz.

Daganatos betegségek

Sajnos a süni is, ahogy más állatok is, hajlamos efféle megbetegedésekre, de van egyfajta rendellenesség, amely különösen gyakori a sünök között, ez pedig a Wobbly Hedgehog Syndrome, azaz a reszkető/imbolygó sündisznó szindróma. Ez egy idegrendszeri megbetegedés, mely valószínűleg örökletes

. A betegség kb 1 év alatt folyik le, mely az állat fokozatos mozgásképtelenségével indul és az állat elhullásához vezet. A süni 1-2 éves korában szokott jelentkezni, és első jelei a betegségnek, hogy a süni ingatag, botladozik, esdekel, és nehezen gömbölyödik össze. A fokozatos lebénulás ezután beindul, majd gyakran az állat elveszti étvágyát és lesoványodik, izmai sorvadni kezdenek. Sajnos nem ismert gyógymód, és lelassítani sem lehet a folyamatot, de ha az állatunkról megállapítja az állatorvos, hogy ez a problémája, akkor mindenképpen értesítsük róla a tenyésztőt, hogy a süni felmenőit és testvéreit ne szaporítsa tovább.Természetesen nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni, nem véletlenül hangsúlyozzuk egy jó állatorvosi kapcsolat meglétének fontosságát, hiszen egy jó szakértő meg tudja nekünk mondani, hogy mi a probléma és mi a teendő.

Atkák és férgek

Rossz minőségű, poros forgács, vagy más háziállat is okozhat atkákat, férgeket pedig ezek mellett még rengeteg más tényező, mint például a rossz higiénia és minőségtelen táp. Ezt leginkább megelőzni érdemes, erre az esetre pedig mindig legyen a hűtőnkben 15 mg-s Stronghold csepp, amiből 3 havonta kapjon a homlokánál található tüskeelválasztóra alkalmanként 1 cseppet. Ha gyanakodunk problémára, akkor sem szabad a cseppet túladagolni, inkább keressük fel az állatorvosunkat.