Élőhely kialakítása

AZ AFRIKAI FEHÉRHASÚ TÖRPESÜN ÉLŐHELYÉNEK KIALAKÍTÁSA

 

Mielőtt beszereznénk a kis házikedvencünket, előbb nézzünk utána alaposan, hogy mi szükséges a tartásához, mekkora hely kell neki és biztosítani tudjuk-e számára a szükséges felszereléseket. 

Milyen ketrec/terrárium a megfelelő?

A süni lakhelyének a mérete legalább 2 nm legyen, de ugye itt is érvényes a szabály, miszerint a minél nagyobb, annál jobb. Több opció is a gazdi rendelkezésére áll a süni otthonának kiválasztásakor – választhatunk neki ketrecet (olyat, aminek az alja egy tálca és a ketrec levehető róla), üvegből készült terráriumot, műanyag dobozt, terráriumbútort is, attól függően, hogy nekünk melyik az ideálisabb.

A ketrecnek nagy előnye, hogy jól szellőzik – nem ragad be a levegő egy helyre és viszonylag könnyen szállítható, viszont pont ezek miatt nem tartja meg kellőképpen a hőt, amire egy afrikai fehérhasú törpesünnek szüksége van, így erre ennél az opciónál fokozottan figyelni kell. Az üvegterrárium előnye, hogy remekül láthatjuk benne az állatot és nagyon szépen meg tudja tartani a hőt, ezt viszont kicsit nehezebb kitakarítani.

A műanyag dobozos megoldást maximum csak ideiglenes megoldásként javasoljuk (barkácsáruházakban lehet hatalmas műanyag dobozokat venni, ezt úgy lehet alkalmazni, hogy nagy lyukakat fúrunk a dobozra a szellőzés érdekében – de a süni nem fogja benne hosszú távon jól érezni magát, és nem is túl esztétikus megoldás).

Milyen berendezések szükségesek?

Természetesen elengedhetetlen kelléke a kicsi otthonnak egy (vagy kettő) itató. Ez lehet ketrecre szerelhető önitató és tálka is, habár az utóbbinál van, hogy naponta kétszer is cserélni kell a vizet, mert a süni teleszórja forgáccsal, táppal. Jó, ha van egy szépen elszeparált etetőtálkája is. Nagyon fontos, hogy legyen lehetősége a ketrecen belül is mozogni, ezért szerezzünk be számára valamilyen futókereket (nem rácsos!) vagy tárcsát (utóbbi inkább javasolt, mert a süni gerincének nem okoz kárt).

Nagy kedvence a búvóhely, ahol nappal a legtöbb időt el fogja tölteni; ez általában polár takaró, bújózsák, ami finom meleget biztosít neki. Rakhatunk be neki egy faházikót is, ha esetleg neki az jobban tetszene, vagy nagy nyári melegben a bújózsákhoz nem lenne kedve. Ami még létszükséglet az az alomtálca, mindig tele friss macskaalommal, lehetőleg a nem porolós és nem toxikus fajtával. A süni elég okos, hamar megtanulja, hogy neki oda kell végeznie a dolgát. Kiegészítésként nagyon szokták értékelni, ha adunk nekik valami kis labdácskát, plüssbabát, amikkel élénken játszadoznak esténként.

Ami elsőre evidens, de mégis azért említésre érdemes; az aljzat kérdése. Nagyon szokták kedvelni a forgácsot (illatanyagmentes!) és a szénát, vagy ezeknek az arányos keverékét. Ezt érdemes legalább heti 1-2 alkalommal kicserélni neki a megfelelő higiénia érdekében.

Hányat tarthatok együtt?

Kislányok szépen kijönnek egymással a legtöbb esetben, ahogy a vegyes nemű párok sem szokták bántani a másikat – viszont 2 hím semmiképpen kedveli egymást egy ketrecen belül, ezért ha ilyen ötletünk támadna, azt gyorsan vessük el.

Ha pároknál azt vesszük észre, hogy a nőstény bántja a hímet, akkor viszont nem érdemes őket együtt tartani, vagy az is lehet, hogy a nőstény vemhes, és így jelzi, hogy ő lefialna.

Hol helyezzem el a ketrecet?

Válasszunk egy jó meleg, de nem túl párás (25-29 fok között) pontot a lakásban, ahol a hőmérséklet nem ingadozik sokat, és huzat sincsen. Ez azért fontos, mert afrikai állatról beszélünk, aki nincsen hozzászokva a hideghez, állandó hőt kell neki biztosítani.

Ha ez nem megy, akkor érdemes beszerezni kisállatoknak készült infralámpát vagy egyéb fűtőberendezést, ami a süninek ideális.