Melyik törpesün lakhely a jó?

Milyen a jó ketrec/terrárium?

Ketrec

A kisállatoknak való ketrec remek választás tud lenni. Az alja egy nagy, magasabb falú tálca, amire ráerősített rácsot tesznek, rajta ajtókkal. Ez a választás azért praktikus, mert könnyen takarítható, könnyű szállítani, kiválóan szellőzik és a rácsokra egyszerűen rá tudunk erősíteni különböző kiegészítőket, mint az önitató, alomtálca, stb… Nagy hátránya viszont, hogy nem tartja meg jól a hőt, és nem is olyan esztétikus, mint az üvegből készült süni otthonok.

Terrárium

Az üvegből készült terráriumok nagyon esztétikusak tudnak lenni és szépen tartják a szükséges hőt, mindemellett a kisállat is jól látható benne. A terráriumot érdemes készíttetni,  egyéni méretek szerint (ahogy az otthoni körülményeknek megfelel, ugye minél nagyobb, annál jobb), és figyelni kell arra, hogy megfelelően el legyen látva szellőzőkkel, hogy járhasson a levegő. Akvárium is elfogadható, mely felül nyitott, de ezen esetben legyen elég magas az akvárium fala ahhoz, hogy a kisállat ne tudjon kimászni. Szállítani és takarítani ezt kicsit bonyolultabb, de megéri a fáradságot.

Bútorterrárium

Ez a megoldás tud lenni az egyik legszebb, ezt szintén érdemes készíttetni igények szerint, és nagy előnye, hogy minden süni tartásához való kelléket benne tudunk tárolni, beépített fűtésrendszert tudunk generálni benne. Ezt a verziót is kicsit nehezebb tisztán tartani, de ennek ellenére praktikus választás, és így a sünink igazi dísze is lehet otthonunknak.

Műanyag doboz

Van, aki ezt a megoldást alkalmazza, hiszen rendkívül olcsó, bármely barkácsboltban beszerezhetünk egy jó nagy műanyag dobozt, amelyet kilyukasztgatva süni otthonná varázsolhatunk. Mi nem javasoljuk, mert amellett, hogy nem túl szép látvány, nagyon rossz a szellőzése, a kisállat nem kap benne elég levegőt, nem fogja jól érezni magát. Ideiglenes megoldásnak, vagy szállítási célokra megfelel.