Törpesüni higénia, féregtelenítés stb.

AZ AFRIKAI FEHÉRHASÚ TÖRPESÜN GONDOZÁSA ÉS HIGIÉNIÁJA

Azon túl, hogy hetente alaposan takarítani kell a kis otthonát (vegyszermentesen!), és naponta a tálkáit, alomtálcáját, még sok egyéb teendőnk van, ha szeretnénk egy egészséges, kiegyensúlyozott sünit.

Fürdetés

Ez a lépés szerencsére nem olyan, amit nagyon gyakran el kell végezni, elég, ha csak 4-5 havonta tesszük ezt. Akkor szükséges a sünit megfürdetni, ha összekoszolja magát, magára ken valamit, beleragad az ürülék a szőrébe vagy tüskéibe, stb… Langyos állóvízbe, vagy folyó csapvíz alá is tehetjük a sünit, általában nem szoktak tőle megijedni. A kisállat kereskedésekben kapható illatmentes cicasampon a legjobb, amivel jó alaposan meg kell mosni a sünit – a legkönnyebben fogkefével lehet a kis tüskéit megtisztítani.

Miután szépen megmostuk az állatot, mossuk le a maradék szappant, majd jól szárítsuk meg az állatot, még a tüskéi között is (törölközővel), nehogy megfázhasson. Előfordulhat bőrszárazság, főleg gyakori fürdetés esetén, ezért erre az esetre szerezzünk be aloe spray-t, amivel finoman fújkáljuk be a bőrét, tüskéit a problémás felületeken.

Féregtelenítés

Körülbelül 3 havonta féregtelenítést kell végrehajtani a sünin – de ne ijedjünk meg, ez mindössze pár percig tartó folyamat. A kisállat patikákban lehet kapni kutyáknak és macskáknak való Stronghold (15mg, 2,5kg alatti állatoknak) cseppet, mely segít távol tartani a kullancsokat, atkákat, parazitákat, férgeket.

Vényköteles készítmény, ezért állatorvosnál kell tenni látogatást, hogy felírja nekünk. Alkalmazása egyszerű: a süni homlokánál lévő kopasz részt, ahol a tüskék útjai szétválnak, oda kell 1 cseppet becseppenteni neki. Ez után legalább 1 hónapig tilos a fürdetés.

Körömvágás

A süninek a lábacskáin, általában a hátsó kettőn gyakran megnő annyira a köröm, hogy azt már nem tudja lekoptatni és zavarni tudja a mindennapjaiban. Erre az esetre mindenképp szerezzünk be kiscicáknak való körömvágó ollót, aminek a segítségével a süni körmének azt a részét le tudjuk vágni, ami felesleges.

A rózsaszín, hajszáleres részbe ne vágjunk bele, mert az fájni fog neki! Ezt olyan gyakorisággal végezzük el, ahogyan növekszik a süni körme, ezért mindig ellenőrizzük.

Kézbevétel

A süni alapvetően jól eléldegél az emberi kéz érintése nélkül is, ezért nem elengedhetetlen ez a lépés, de ha szeretnénk, hogy mindig kedves és kezes maradjon a süni, akkor érdemes beleépíteni a napi rutinba a babusgatást.