Fajleírás

Afrikai fehérhasú törpesün faj leírása
(Atelerix albiventris)

 

Ki ne találkozott volna gyerekkorában kedves kis süni történetekkel vagy mesékkel? Ezek a jószágok már kisgyermekkorban is a szívünkhöz nőhetnek tanulságos történeteken keresztül.

Képzeljük el azt, hogy már Magyarországon is a 2000-es évek végétől kezdődően otthonunk melegében, kedvenc kis hobbiállatként is élhetnek velünk, rengeteg örömet és szívmelengető érzést nyújtva számunkra.

Az afrikai fehérhasú törpesün a hazánkban is található, a kertekben gyakori vendégként megjelenő keleti sün egyik rokona. Az afrikai fehérhasú törpesüni itthoni társával ellentétben kedvenc háziállatként is tartható, ugyanis már az 1980-as években elkezdték a háziasítását. Megfelelő törődéssel és odafigyeléssel különleges társunkká válhatnak a mindennapokban.

Származása

Az afrikai fehérhasú törpesün származását illetően a neve is árulkodó, az afrikai kontinensről származik. Közép-afrikai területeken őshonos, egészen Afrika nyugati partjaitól, Szenegáltól és Zambiától kezdve, a keleti partig, Szomáliáig megtalálható természetes élőhelyén, füves és sztyeppés vidékeken. Az afrikai sünik kerülik az erdős területeket, európai és keleti fajtársaiktól eltérően. A szárazabb, sivatagosabb éghajlat is kevésbé kedvező számukra, hiszen érzékenyek a hőmérsékletváltozásokra.

Életmódja

A fehérhasú törpesünik életmódja hasonló keleti társaikhoz, éjszakai állatokként este és éjjel a legaktívabbak, nappal pedig mély álomba szenderülnek. Természetes élőhelyükön kövek között, akár házak alatt és odukban bújnak meg, míg háziasított fajtársaik otthoni bujókájukban, meleget nyújtó zsákukban, kis, biztonságot adó házukban megfelelő nyugalommal, békésen alusszák végig a nappalt. Némelyik időnként megéhezve, kicsit kómásan, fel-felkel, hogy pár falatot megegyen és további erőt gyűjtsön a pihenéshez. Azonban amikor az esti órák elérkeznek, mozgolódni kezdenek és aktívan vetik bele magukat az éjszába. Egyaránt vannak aktívabb és kicsit lustább sünik, mindegyik számos élményt tud nyújtani az iskolából, vagy munkából hazaérkező gazdiknak.

Élettartam

Az afrikai fehérhasú törpesün átlagos élethossza 4-és 6 év közé tehető, de ha megfelelően tartjuk kedvenceinket és figyelünk rájuk, akár 9-10 évig is családtaggá válhatnak. A sünik megfelelő tartásáról részletesen is olvashattok a későbbiekben.

Testfelépítés

Az afrikai fehérhasú törpesün kifejlett példányának átlagos hossza 15-és 25 cm közé tehető, a súlya 250 és 540 grammot is elérhetik, vemhesség időszakában ennél nagyobb súlyt is elérhet, attól függően, hogy mennyi pocaklakó van a nőstényben. Élete első időszakában puha, majd idővel megkeményedő több ezernyi, kb. 5-és 7000 tüske borítja testét, míg a hasán lévő szőr puha, fehér pihékből áll, ez a leginkább észrevehető megkülönböztető jele a többi sün fajtához képest, akár a keleti, akár európai társairól beszélünk.

A sünik gombszemeikkel bárkit levesznek a lábukról, azonban látásuk nem erős, a szaglásuk és hallásuk viszont annál inkább élesebb.

Az afrikai süni számtalan színben pompázhat, több, mint 90 színvariánsa létezik, a bőrük és tüskéjük, valamint szemük színe alapján is megkülönböztethetünk különböző szín fajtákat.

A süniknek pár cm-es farkuk is van, amely rövidsége miatt elhanyagolható.

Érdekesség, hogy a mellső két lábán 5-5, míg a hátsó lábaikon 4-4 ujj található. Körmeiket mászkálás, és tekerés közben folyamatosan koptatják, de hátsó lábaikon olykor-olykor szükség van körömvágásra, amelynek szakszerű elvégzésre a későbbiekben részletesen is kitérünk.

A hím és a nőstény között viselkedésben nincs különbség, mind a kettő kezessé válhat megfelelő időráfordítással.